Wat zet je op een geboortekaartje?

Wat zet je op een geboortekaartje?

Yes, het is zo ver, je hebt een mooi geboortekaartje gevonden en je wilt alvast alles invullen zodat hij helemaal klaar staat. Maar wat zet je erop? Uiteindelijk bepaal je dit natuurlijk gewoon helemaal zelf. Ik bespreek wat gangbaar is, maar wil jij liever toch heel wat anders, no worries: doe vooral wat goed voelt en wat bij jullie past.
Om het overzichtelijk te maken heb ik een visual met een voorbeeld van een geboortekaartje gemaakt die je onderaan deze blog kunt bekijken.

De naam van het kindje

Het belangrijkste om te delen is natuurlijk de naam. Meestal staat de voornaam prominent op de voorkant van het geboortekaartje en wordt de volledige naam -inclusief doopnamen en de achternaam- op de achterkant of binnenzijde van de kaart weergegeven.


Geboortegegevens

Om te beginnen de geboortedatum, deze kan eigenlijk niet ontbreken op het geboortekaartje. De datum kan op de voorzijde onder of boven de naam worden toegevoegd of hij staat op de achterkant.
Verder zou je nog toe kunnen voegen:

•  Geboortetijd
•  Lengte en gewicht van de baby
•  Een lieve tekst of een mooi gedichtje

Maar het is vaak heel persoonlijk of je dit erbij zet of niet. Zo wordt tegenwoordig bij pasgeboren baby's vaak geen lengte meer opgemeten, dit wordt dan ook regelmatig weggelaten. Zo is mij ook wel eens gevraagd waarom je het gewicht van je baby op het geboortekaartje zou zetten en dat zou je bijvoorbeeld kunnen doen zodat men kan zien in welke maat er kleertjes gekocht kunnen worden.


Voor- en achternaam op het geboortekaartje?

Deze vraag wordt ook nogal eens gesteld. Zet je alleen de roepnaam en eventuele doopnamen op het geboortekaartje of zet je er ook de achternaam bij? Ook dit is natuurlijk weer heel erg persoonlijk, maar je kunt deze tips meenemen:

  • • Hebben jij en je partner dezelfde achternaam? Dan zou je jullie namen voluit onderaan de kaart kunnen zetten, dus met achternaam erbij. Het is nu niet meer noodzakelijk om de achternaam van jullie zoon of dochter er nog bij te zetten.
  • • Hebben jij en je partner niet dezelfde achternaam, dan kun je er tegenwoordig voor kiezen welke achternaam jullie doorgeven, of misschien krijgt jullie baby een dubbele achternaam. In dat geval zou je juist wel de achternaam van jullie baby op het geboortekaartje kunnen zetten zodat het duidelijk is welke achternaam hij/zij gekregen heeft.
  • • Ben je alleenstaande ouder dan kan je kiezen of je de achternaam achter de volledige naam van je kindje noteert of dat je hem achter je eigen naam zet.


Adresgegevens

Je adresgegevens noteren is ook zeker een goed idee, zo weet iedereen waar de kraampost naar toe verzonden kan worden. Je telefoonnummer kan er eventueel ook nog bij zodat er eenvoudig een kraambezoekje gepland kan worden.


Op zoek naar een origineel geboortekaartje?

In de webshop vind je originele geboortekaartjes met handgetekende illustraties. Je kunt zelf een geboortekaartje maken en ontwerpen met behulp van de design tool. Je kunt ook bijpassende geboorte sluitstickers bestellen, ook deze kun je zelf nog bewerken in de editor.

p.s.   SCROLL nog even door voor het voorbeeld van een geboortekaartje